Je kunt anderen laten groeien zonder zelf kleiner te worden

Dilemma of kans? Medewerkers die groeien en ‘groter’ worden dan de leidinggevende…

Als je als leidinggevende in een kennisintensieve omgeving werkt komt het geregeld voor; jouw teamleden weten meer dan jij over een specifiek onderwerp of aandachtsgebied. Maar ook in een operationele omgeving komt het voor. Je team is te groot en je kunt niet alles meer overzien op detailniveau. Dilemma of kans?

Ontwikkel je leiderschap

Je kunt jouw teamleden namelijk laten ‘groeien’ zonder dat je zelf ‘kleiner’ wordt. Hoe? Door je leiderschap te ontwikkelen. Is dat alles? Bijna… je mindset aanpassen hoort er ook bij. Makkelijk? Mwah… dat ligt er aan! Maar je kunt het leren.

Vaak zit er een soort tegenstrijdigheid in. De manager moet het toch weten? Wat doe ik als ik vragen krijg? Dan moet ik toch een antwoord hebben. Of… als ze merken dat ik het niet weet, dan kom ik onzeker over en dat is niet wenselijk. Vooral gedachten die je zelf hebt.

Draai het om… jouw professionals zijn goud waard

Waarom zou je eigenlijk alles moeten weten? Waarom is het belangrijk dat jij ‘de alwetende’ bent? Draai het eens om. De experts in jouw team zijn van essentieel belang. Deze professionals trekken het niveau – mits zij goed aangestuurd worden – van het hele team omhoog. Zij zorgen voor de vernieuwing in je team, dragen bovengemiddeld bij aan de output en aan de toegevoegde waarde. Waarom zou je ze klein houden? Maak ze groot!

Zonder zelf klein(er) te worden…

Daar zit de crux. Een goede leidinggevende is niet alleen met zijn eigen positie bezig, die is – zonder zichzelf uit het oog te verliezen – vooral ook bezig met teamontwikkeling. Delegeren, coachen, begeleiden en instrueren van zijn of haar medewerkers. Als je het goed doet, word je zelf niet kleiner. Jij groeit zelf ook. Je teamleden weten wat ze moeten doen, willen dit ook doen en doen het ook. En nog goed ook!

Je medewerkers groeien door liefdevolle verwaarlozing

Kwestie van loslaten dan? Nee, ook niet helemaal. Uiteraard laat je de professional een stuk los, maar je verliest hem/haar niet. Noem het eerder ‘liefdevolle verwaarlozing. Hoe je dat doet? Door toepassing van een combinatie van situationeel en coachend leiderschap, aangevuld met outputsturing. Wel al van gehoord, maar nog niet precies op de hoogte hou je dat doet? Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismaking en ontdek hoe jij je teamleden kunt laten groeien zonder zelf kleiner te worden.

Op onze LinkedIn pagina vind je meer content wat je kan inspireren in jouw ontwikkeling van leiderschap.

Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?

Vragen? Tips... tops? Laat het ons weten!