Gedragsverandering is lastig in de praktijk.
Hoe zorg je dat het voor jou wel werkt?
We hebben het er al vaker over gehad… gedragsverandering. Van individu of van teams; het blijft lastig. Hoe pak je het aan? Wat werkt voor jou wel? En wat werkt niet…? Soms loop je in het woud van boeken die over dit onderwerp zijn geschreven aan tegen een helder, compact en leesbaar boek dat je echt een stap verder kan helpen.
De ladder; handig hulpmiddel
Dat is het geval met ‘De ladder’ van Ben Tiggelaar. Beetje reclame maken mag, toch? Dit boek is een handig en praktisch boek waarin de nieuwste inzichten op het gebied van veranderkunde zijn vertaald naar een handig drie stappen model dat je morgen in de praktijk kunt brengen. Het voordeel is dat de auteur het boek kort en bondig heeft geschreven en dat je het ‘in een avond’ uit hebt. Wel zo fijn in deze drukke tijden…
De ladder van Ben Tiggelaar helpt om concrete veranderingen in de praktijk te realiseren. In drie stappen. 1. Je stelt een helder doel. 2. Je gaat aan de slag met ‘gedrag’ en 3. Je organiseert de ‘support’ die je hier voor nodig hebt in je omgeving. We hebben een handige samenvatting voor je gemaakt; zie onderstaande afbeelding. Zo kun je snel aan de slag met jouw gedragsverandering. Het werkt voor jou als persoon goed en het werkt voor het team waar de verandering doorgevoerd moet worden. Of beter nog, de verbetering, de vernieuwing. We leggen het hieronder graag even uit, in onze eigen woorden die geïnspireerd zijn op de woorden van Ben Tiggelaar, waarvoor dank!
Concreet aan de slag met gedragsverandering? Keep it simple!
Zoals vaak geldt hier ook ‘Keep it simple’. Maak het niet te complex voor jezelf. Stel concrete en haalbare doelen, die best uitdagend mogen zijn. Houd voor ogen wat het achterliggende ‘waarom’ is van je doel. Is er een groter belang, een inspirerend verhaal of een aspect dat groter is dan jezelf of de organisatie waarin je werkzaam bent? Hoe urgenter het probleem is, hoe groter de kans van slagen wat de verandering betreft.
Bij gedrag stel je jezelf de vraag of je de capaciteit hebt. Het gaat dus om ‘kunnen’. Dan geef je antwoord op de vraag of je het echt wilt. Hoe belangrijk is het voor je dat het slaagt? En tenslotte kijk je kritisch naar je omgeving. Gaat het ook lukken om te veranderen in deze omgeving of is dat hier niet mogelijk? En zo ja, wat heb je daar voor nodig? Dat laatste betreft de ‘support’ die je moet organiseren. Heel concreet en passend om jouw doel te helpen bereiken en om jouw gewenste gedrag ‘makkelijk’ te maken. ‘Makkelijk’ tussen haakjes, want veranderen is niet (altijd) makkelijk. Je moet er iets voor doen (of laten…)!
Hulp nodig die verder gaat dan het schema? Wij helpen je.
Wil je weten hoe wij jou verder kunnen helpen met het realiseren van de verandering? Kijk dan eens op onze website of neem contact op met ons. We maken graag vrijblijvend kennis.