Else vertelt over vitaliteit; “meer cadans”

Vitaliteit…? Wat is het eigenlijk?What Else - Team What Else

Else vertelt over vitaliteit. Vitaliteit? Dat begrip hoor je de laatste tijd vaker… Dat klopt! Waar eerder gesproken werd over ‘burn-out’, werkstress, werkplezier, energiebalans en zo, wordt tegenwoordig steeds vaker de term vitaliteit gebruikt. In het kort: het totaalpakket om fit te worden én fit te blijven, zowel lichamelijk als mentaal. Maar ook in verbinding staan. Verbinding met jezelf om van daaruit met een ander te verbinden. Vita is het Latijnse woord voor ‘leven’.

Van ‘onbalans’ naar ‘cadans’

Veel mensen die ik spreek ervaren ‘onbalans’. In werk, privé of juist de combinatie van die twee. Door gericht aan de slag te gaan met vitaliteit ga je van die ‘onbalans’ naar zg. ‘cadans’; het ritme waarin je je goed voelt, maar ook goed voelt, waarin je mentaal weerbaar bent en met tegenslagen kunt omgaan. Maar ook de balans tussen ontspanning en inspanning, werk en privé, sterk zijn en je kwetsbaar op durven stellen, meelopen en je eigen pad bewandelen en zo. Je streeft niet naar de perfecte balans – want die vind je toch niet of maar heel kortstondig – maar je leven wordt evenwichtiger.

Vitaliteit verbeteren? Hoe pak je dat aan?

Zowel voor individu als groepen ga je gestructureerd aan de slag met het verbeteren van vitaliteit. Je ontwikkelt vitale vaardigheden die je helpen in het bereiken van je doelen. Wat ik zelf altijd in de coaching en training inzet, is het integraal vitaliteitsmodel ‘de Vitaliteitsschijf van Vijf’. Deze schijf brengt goed in kaart op welk gebied je verder kunt ontwikkelen. Denk aan fysieke fitheid, mentale fitheid, sociale fitheid en spirituele fitheid. Alles begint met bewustwording. Je bent je bewust van nut en noodzaak om te veranderen.

Start tijdens Nationale Vitaliteitsweek

Volgende week (week 38) is het Nationale Vitaliteitsweek. De hele week staat in het teken van vitaliteit en je kunt op verschillende wijzen kennis maken met het thema. Mooi moment dus om te starten.

De insteek van de week is #GOFIT. Ik gebruik ook wel eens de variant #COVID-19 naar #GOFIT-21, bedacht door de Vitacademie. De letters uit GOFIT staan voor Groei & Ontwikkeling en FIT zijn. ‘Fit’ in de algemene zin van het woord fysiek- en mentaal fit, maar ook ‘fit for the job’ en ‘fit for the future’. Stap 1 is altijd bewustwording van het belang van vitaliteit en hoe je aan je eigen vitaliteit kunt werken.

Besteed tijd aan je vitaliteit

Uiteraard is het ook deze week belangrijk om aandacht te blijven besteden aan jouw vitaliteit! Je kunt bij ons terecht om de vitaliteit van jezelf en/of jouw organisatie te verbeteren. Dus… ga aan de slag en…

  • krijg meer inzicht in de verschillende energiebronnen van de vitaliteitsschijf
  • breng je eigen vitaliteit in kaart
  • weet welke stappen je kunt zetten voor een energieker leven waardoor je meer ontspanning en fitheid gaat ervaren
  • kom meer in je eigen kracht en zelfvertrouwen te staan
  • ervaar weer meer regie op jouw leven
  • (h)erken tijdig je stressfactoren en weet hoe hiermee om te gaan
  • ervaar een betere cadans tussen werk en privé

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met mij. Ik ga graag het gesprek met je aan voor jou en/of voor jouw team!

Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?

Vragen? Tips... tops? Laat het ons weten!