ACT: Acceptance and Commitment Therapy

ACT: Acceptance and Commitment Therapy. Iets voor jou?

Bij Team What Else. kun je ook terecht voor ACT coaching en training. Wat…? ACT? Dat is Acceptance and Commitment Therapy. Wat het is en wat jij er in de praktijk aan hebt, leggen we graag even uit. Wij zijn er in ieder geval erg enthousiast over en je kunt er écht ontzettend veel mee bereiken!

Acceptatie en Commitment Therapie in de praktijk

Wat heb jij eigenlijk aan Acceptatie en Commitment Therapie? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Kort gezegd krijg je in je leven vroeg of laat te maken met situaties of gebeurtenissen waar je last van kunt krijgen. Je merkt dit vaak doordat je angstgevoelens krijgt, veel gaat piekeren, stress ervaart of bijvoorbeeld onrust hebt in je hoofd… Je gaat dat vaak proberen te vermijden of je gaat de strijd aan om het op te lossen om zodoende ‘het probleem’ te controleren…

Wat het ook is, ACT biedt een uitstekende methodiek om beter te leren omgaan met deze gevoelens en de vaak ‘wilde’ gedachten die hier bij komen kijken. Je leert dus om beter om te gaan met de situaties, met je gedachten en gevoelens. Met als resultaat meer psychologische flexibiliteit.

ACT hexaflex model

ACT is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie. Het beste is ACT uit te leggen aan de hand van het ACT hexaflex model: zes zuilen die samen zorgen voor een toename in psychologische flexibiliteit. Hierdoor krijg je ruimte voor alles wat je denkt, voelt en ervaart, terwijl je op weg gaat om je doelen en dromen te verwezenlijken.

Deze zes zuilen van het ACT hexaflex model – ook wel processen genoemd in de praktijk – zijn:

ACT hexaflex model Team What Else.

  • Acceptatie: Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.
  • Defusie: Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken.
  • Mindfulness: In contact komen met het hier en nu.
  • Het zelf: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.
  • Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.
  • Toegewijd Handelen: Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

Behalve dat ACT heel nuttig is in heel veel situaties, is het ook een nieuwe manier van leven. Het helpt je om beter om te gaan met alles wat op je pad komt, dus ook pijn en lijden wat onvermijdelijk is bij het leven. En… het is ook erg inspirerend om mee aan de slag te gaan!

Meer weten over ACT coaching en training bij Team What Else.? Neem contact op met ons.

Wil je meer weten over Acceptatie en Commitment Therapie en wat het voor jou kan betekenen? Of heb je vragen over het ACT hexaflex model? Neem dan contact op met ons. Wil je meer achtergrondinformatie hierover, dan vind je deze informatie hier. Of neem eens een kijkje op de site van ACT Guide.

Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?

Vragen? Tips... tops? Laat het ons weten!