Valkuilen; gedoe of geschenk?

Valkuilen helpen je om beter inzicht te krijgen en te groeien (als individu of als team)

Drie voorbeelden van valkuilen die direct inzicht bieden in de groeipotentie.

  1. De professional
    Vanuit je kernkwaliteiten kun je ‘doorschieten in je valkuil(en)’. Je bent ergens heel erg goed in en daarachter zit altijd de valkuil van ‘te…’. Voorbeeldje: je kwaliteit is zorgvuldigheid. Je werkt netjes, accuraat, nauwgezet en dergelijke. De valkuil hierachter kan dan bijvoorbeeld perfectionisme zijn. Dus eigenlijk ‘te zorgvuldig’. Het kost te veel tijd, te veel energie en levert te weinig op. De oplossing? Inzoomen op de kwaliteit, de valkuil die hier achter zit en gericht werken aan een andere mindset, tools om af en toe met minder genoegen te nemen of je kwaliteit en je valkuil leren omarmen.
  2. De manager/ leidinggevende
    Als (beginnend) manager/ leidinggevende liggen er ook diverse valkuilen op de loer. Dat heeft o.a. te maken met je persoonlijkheid, je voorkeursstijl van leidinggeven en de setting waarin je actief bent. De valkuilen kun je vaak zien aankomen, ombuigen en zelfs voorkomen als je de juiste tools gebruikt. Dat kun je (grotendeels) trainen en je kunt hier dus ook in groeien.
  3. Het team
    De valkuilen bij een team zijn vaak wat minder voor de hand liggend en wat meer verborgen, omdat de valkuilen over meerdere teamleden verdeeld zijn en tezamen de zwakkere plek van het team vormen. Het kan aan de onderlinge communicatie liggen, de karakters die botsen of juist te veel eensgezindheid binnen het team. Met als mogelijke gevolgen matige samenwerking, lage output, weinig vernieuwing, maar ook weinig verandervermogen of slechte onderlinge sfeer. Door hier op in te zoomen ga je gericht werken aan je team, de valkuilen en wat beter kan om de resultaten te vergroten.

Is een valkuil dan iets slechts? Nee!

Nee, zeker niet. Het is een uitstekende raadgever… als je er naar luistert tenminste. Wij zien de valkuilen juist als een geschenk. Deze vertellen zo veel over jou als persoon. Zowel de professional, de manager alsook het team (en de leden dus!) hebben veel baat door in te zoomen op de valkuilen. Vertaal dit dan door naar de kwaliteiten die hier aan ten grondslag liggen en benader het niet als probleem, maar als verbeterkans. Je kunt dus groeien door gericht te werken aan de valkuilen. Of het nu het vergroten van de persoonlijke effectiviteit betreft, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden voor de (beginnend) leidinggevende of het ontwikkelen van je team, wij helpen je graag hiermee.

Wij hebben jarenlange ervaring in het helpen van professionals, leidinggevende en teams met groeien op basis van positief – en oplossingsgericht coachen. Resultaatgericht, persoonlijk en op basis van een maatwerk aanpak. Graag gaan we het gesprek met je aan hierover. Ongeacht of je als professional wilt werken aan je persoonlijke effectiviteit, als leidinggevende je leiderschapskwaliteiten verder wilt ontwikkelen of je als teamleider je team naar grotere hoogte wilt stuwen! Neem eens contact op met ons. Kennismaken is vrijblijvend en het levert je altijd iets op, ongeacht of je daarna deelneemt aan onze programma’s.

P.S. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een aantal keren per jaar interessante content in je mailbox.

Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?

Vragen? Tips... tops? Laat het ons weten!