Organisaties in beweging… nu de mensen nog…

Toekomstbestendig organiseren

De term reorganiseren gebruiken we niet meer. Punt! Daar is iedereen wel zo’n beetje klaar mee… In het nieuwe jaar 2020 praten we liever over toekomstbestendig organiseren. Wat dat is en hoe je dit voor jouw organisatie regelt, lees je in deze blog.

De toekomst begint nu; sterker nog… die is al begonnen

De wereld verandert in rap tempo. Het is niet meer de vraag of je mee moet veranderen, het is alleen nog de vraag hoe je dit gaat doen. Voor jezelf en voor de organisatie waar je werkzaam bent. Misschien moeten we veranderen ook een beetje leuker gaan vinden… in plaats van dat het altijd ‘gedoe’ geeft.

Mindset gericht op verandering, groei en vernieuwing; dat wil ik ook!

Toekomstbestendig organiseren begint met een positieve mindset. Je wilt verder, vooruit! Of de urgentie nou heel hoog is of je wilt organisch ontwikkelen, als je het toekomstbestendig aanpakt, dan richt je de energie vooral op het verandervermogen, de innovatiekracht en creativiteit in je organisatie. En je begint met de koplopers, de zg. leidende coalitie. Zij gaan het verschil maken, trekken een groot deel van de rest met zich mee (mensen willen van nature bij ‘winnaars’ horen) en – niet onbelangrijk – zij hebben er meestal ook zin in! Richt je niet (te veel) op de achterblijvers in de organisatie, dat kost heel veel energie en het brengt het geheel niet veel verder.

Het begint met een visie en een plan

Het is een open deur, maar het begint met een goede visie en een globaal plan. ‘Globaal’, want in de huidige dynamische context is het onmogelijk om alles vooral in beton te gieten… Zie het plan dan ook als een organisch geheel waarin een rol is weggelegd voor voortschrijdend inzicht. Dat biedt trouwens ook nog ruimte voor de mensen die meebouwen aan de toekomst om eigen inbreng te hebben. Niet geheel onbelangrijk als je hen gemotiveerd en betrokken wilt hebben! De visie vraagt wel even wat denkwerk, want de kans is groot dat je met ‘meer van hetzelfde van wat je nu hebt gedaan’ het in de toekomst niet gaat redden. Dat is te mager, je zult zaken anders moeten gaan benaderen, gezien alle ontwikkelingen die op ons afkomen.

Eerste stap zetten met toekomstbestendig organiseren? 1 kop koffie…

De eerste stap is vaak de lastigste. Hoe pak je het aan? Waar begin je? Hoe zorg je dat je anderen mee krijgt in het verhaal? Terecht vragen. Wellicht heb je al volop ideeën, maar zitten die nog in jouw hoofd en heb je deze nog niet gedeeld met de wereld. De allereerste stap is een hele eenvoudige… 1 kop koffie drinken en over de ideeën en/of de aanpak sparren met iemand die daar een frisse kijk op heeft. Wij dus! In alle bescheidenheid… wij helpen je graag met het vormgeven van dit verandertraject, of liever nog… verbetertraject. Zodat jij jouw organisatie toekomstbestendig kan organiseren. Met een verfrissende kijk op zaken, een gerichte en gestructureerde aanpak en altijd op resultaat gerichte werkwijze, helpen wij jou verder. Of het nu over een MKB-onderneming gaat of een not-for-profit organisatie, wij zijn je graag van dienst.

Oh ja, wij helpen ook met het trainen en coachen van jouw mensen om mee te bouwen aan de toekomstbestendige organisatie!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen…

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met ons.

Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?

Vragen? Tips... tops? Laat het ons weten!