Over ‘stuiterballen’ en ‘dwarsliggers’ in organisaties bij transities
Kijk ‘ns even naar jouw bedrijf of organisatie… Herken jij ze? De ‘stuiterballen’ en ‘dwarsliggers’ bij transities. Vast wel! De ‘blije eieren’ met de vooruitstrevende ideeën die zich helemaal kunnen vinden in vernieuwing, de koers voor de komende vijf jaar en hier niet over uit gepraat lijken te raken. Kortom, energie & positiviteit is kenmerkend voor deze groep.
Pfff .. denkt de groep die vaak als ‘dwarsliggers’ wordt getypeerd of als degenen die op de rem trappen. ‘Hou op, hou op!’ Wat een geleuter! Deze plannen hebben we toch al 3 keer de revue zien passeren de afgelopen jaren. En wat is er concreet veranderd? Laten we eerst maar ns de basis op orde krijgen en in plaats van hoog van de toren te vliegen. Mij niet gezien.. zeg uhhhh, is ‘t nog geen 17:00 uur?’ Kortom, de andere kant van de medaille binnen organisaties.
Waar richt je de aandacht op?
Vaak vinden we deze laatste maar lastig en zetten we ze weg als ‘negatief’ en proberen we er niet al te veel energie in te steken. Zonde toch, al die vergeefse moeite? Kunnen ons beter richten op de mensen die wel willen. En de volgers van de kopgroep. En dan hebben we nog de gematigde groep die ‘n beetje ‘meehobbelt’ onder ’t motto: ‘t zal mijn tijd wel duren’.
Als we jou als teamleider, manager of directeur op de man/ vrouw af vragen… met wie ‘connect’ jij het best? Het antwoord zal geen verrassing zijn. Tuurlijk word jij blij van die stuiterballen! Zij snappen het! Hoe kan het nou dat de rest het niet ziet? Doodmoe word je van die negatieve energie, het lijkt wel alsof ze gewoon niet willen!
Maar is dat ook echt zo? Of doen we ze daarmee tekort? uiteindelijk moeten we het wel met z’n allen doen! En wil je graag iedereen ‘meekrijgen’ in de transitie. Maar hoe zorgen we dat de stuiterballen blijven stuiteren en de dwarsliggers niet steeds verder op de sabotagelijn terecht komen? 😉 Hoe zorg je dat de vitaliteit van je organisatie verbetert?
Kortom: Hoe blijven we FIT! met z’n allen?
Er gebeurt veel binnen en buiten onze organisaties. En dat vraagt wat van ons als mens… flexibiliteit, positiviteit, eigenaarschap en ga zo nog maar even door. De één gaat dit van nature beter en makkelijker af dan de ander. Want een ding is zeker: bij het merendeel zit een grote betrokkenheid. Men werkt vanuit de juiste intentie, die verder rijkt als een goed salaris, auto van de zaak etc.
En dit geldt zeker voor de nieuwe instroom! De millenials en Generatie Z (google ze gerust om nader kennis te maken) willen het verschil maken, een bijdrage leveren aan een betere maatschappij. Bij hen gaat het niet meer louter om materiele zaken, het moet kloppen op meerdere fronten en dus ook wat maatschappelijke en sociale impact betreft. Maar hoe vinden, binden en boeien we deze nieuwkomers dan? Hoe kunnen we deze jonge mensen aan ons binden en zorgen we ervoor dat hun zittende collega’s betrokken blijven op een manier die bij hen past, zodat ze niet met al hun kennis en kunde via de achterdeur verdwijnen of erger… uitvallen door bijvoorbeeld burn-out? Een stevig recruitment vraagstuk dus en als ze eenmaal binnen zijn een flinke uitdaging in ‘binden & boeien’.
Dit vraagt om anders denken! En wees gerust… Dat doen we stap voor stap.
Stap 1: Zorg samen voor FLOW en Transitie (> beweging). Laten we beginnen door samen het goede gesprek aan te gaan met elkaar, waarin we in verbinding zijn en elkaar echt zien en horen. Laten we niet te snel stempels drukken maar oprecht nieuwsgierig zijn naar elkaar; wat maakt dat de ‘stuiterballen’ stuiteren en de ‘dwarsliggers’ niet vooruit te branden lijken? Wat hebben zij nodig?
Ja maar eeeh… hoeveel tijd gaat dit wel niet kosten? Want we hebben ’t hartstikke druk! Heb je de agenda’s gezien? Dit zijn veel gehoorde opmerkingen… En Ja! Verandering vraagt naast bewustwording om investeren… in dit geval in rust en ruimte voor het goede gesprek met elkaar, je collega, je manager. Kortom: met het belangrijkste kapitaal! Hoe gaan we samen verder richting toekomst? Wat hebben we nodig? En durven we het ‘beestje bij de naam’ te noemen! Sommige zaken sudderen al lang; laten we die olifant in de hoek van de kamer samen bij z’n lurven pakken, in plaats van ‘m keer op keer onder het tapijt te stoppen en te negeren.
Spannend? Zeker! Dit vraagt om lef, om anders kijken en openstaan voor elkaar en voor verandering. Maar ook om oprechte interesse in de ander; wat heb je van mij nodig? Wat verwacht ik van jou? Waarom sta je iedere dag al om tien voor vijf met de deurklink in de hand? Nieuwsgierig zijn zonder meteen te oordelen! Want wellicht moet die laatste collega wel eerder weg, omdat hij mantelzorger is voor zijn zieke vader. Laten we samen die verbinding op zoeken en kijken waar we elkaar vinden en wellicht nog kunnen ondersteunen. Vanuit veiligheid en in een vertrouwde setting gaat het (weer) stromen bij professionals en in de teams!
Is dit een keuze?
Nou, eigenlijk niet … als we blijven doen wat we altijd deden, krijgen we wat we altijd kregen. En het is de vraag of we hier nog mee weg komen. De snelle ontwikkelingen in onze maatschappij vragen om FIT! leiderschap en beweging (transitie dus). Het is goed hier oog voor te hebben en samen te ontdekken hoe we hier stappen in kunnen maken, als individu, team en organisatie.
Behoeften kunnen verschillen en het is goed om hier oog voor te hebben. Denk niet; die stuiterballen stuiteren toch wel lekker door, of aan die dwarsliggers is toch geen eer te behalen, want zo zit het niet. Door samen in beweging te blijven maken we stappen en dat vraagt de veranderende maatschappij van ons.
Sparren hoe dit voor jouw club eruit kan zien? Leuk! Geef even een seintje dan plannen we vrijblijvend een bakkie koffie om te kijken hoe we jouw en/of jullie FIT! (Flow > Intentie > Transitie!) up to date krijgen én houden!
Team What Else.
#FLOW #intentie #transitie #! #persoonlijkleiderschap #huldeaandestuiterbal #dwarsliggers #olifantbijdelurvenpakken #deepdemocracy #eigentijdsleiderschap
Laat je nog meer inspireren! Dat kan ook via onze Insta-pagina. Ook daar vind je van alles over FIT!