Middle management (2-10 jaar ervaring)?
Comfortabele positie of lastige plek?
In de serie ‘Job vertelt over leiderschap’ gaat het deze keer over middle management. Is dat een comfortabele plek of ervaar je het als lastig tussen ’twee werelden’ in? Vanuit welke basisbehoefte(n) werk jij? En je teamleden? Wat kun je doen om los te komen van de waan van de dag, effectiever te worden of door te groeien naar senior management?
Er zijn talloze valkuilen waar je als leidinggevende in kunt stappen. En het mooie is… je kunt leren om ze (tijdig) te ontdekken en ze voor te zijn. Soms moet je er gewoon instappen, want daar leer je ook veel van. Ik zet graag drie veelvoorkomende valkuilen onder elkaar die de middle manager ongetwijfeld herkent….
Hitteschild tussen leiding en werkvloer
Een heel bekende valkuil, niet alleen voor de beginnend leidinggevende, maar ook zeker voor de meer ervaren manager op middle management niveau! Wisselingen in het team, uitval van teamleden door ziekte, professionals die zich niet altijd professioneel gedragen…, maar ook ‘onmogelijke’ opdrachten vanuit directie, kloof in beleving tussen leiding en werkvloer, reorganisatie, transitie, verandering en wat er allemaal voor namen aan zijn gegeven… Kortom; turbulentie en dus een niet optimaal functionerend team, terwijl er een behoorlijke opdracht ligt met flinke doelstellingen!
Ga er maar aan staan. Je team is nog in opbouw of staat nog niet (volledig) op de rit en het team behaalt nog niet de prestaties die je zou willen. Druk van bovenaf en gedoe op de werkvloer. Je bent het ‘hitteschild’ voor je team om hen te beschermen tegen al te veel druk van bovenaf en je bent dé aangewezen persoon vanuit het team om alle wensen vanuit het team te realiseren. Je zit simpelweg soms tussen twee werelden in. De oplossing? Zelfinzicht, inspelen op basisbehoeften, eigen invloed en de professionals in de rol van professional. Klinkt lastig? Valt mee! Kwestie van anders benaderen, mindset veranderen en gaan oefenen. Veel oefenen. En er een beetje lol in krijgen 🙂
Jouw (voorkeurs-)stijl van leidinggeven is niet altijd effectief
Je werkt al een tijdje als leidinggevende en je functioneert op zich goed. Je merkt echter steeds vaker dat jouw inzet niet altijd effectief is en al helemaal niet bij iedereen in het team. Nieuwkomers hebben andere behoeften, verwachtingen en eisen die ze stellen aan leiderschap. Bestaande teamleden groeien in hun professionaliteit en willen ook anders aangestuurd worden. Je probeert van alles en je wilt ook echt groeien, maar – zeker in drukke tijden – verval je in oude patronen en minder effectief gedrag.
De tijden waarin we leven en dus ook werken, vragen om nieuw leiderschap. Andere aanpak, andere mindset en dus ook een nieuwe manier van aansturen die beter aansluit op de behoeften én verschillen van de teamleden. Nieuw leiderschap is de oplossing hiervoor. Niet ‘one size fits all’, maar maatwerk. De professional helpen groeien in zijn of haar professionaliteit, eigenaarschap vergroten, meer zelfsturing en teamontwikkeling op weg naar topteams. Droombeeld? Nee hoor… er zijn genoeg teams die al een heel eind op weg zijn. Met een op groei gerichte mindset, met oog voor elkaars behoeften, talenten en kwaliteiten. De rol van de leidinggevende hierin is in één woord essentieel!
Weerstand in het team… hoe krijg je ze zover?
Weerstand is een soort van containerbegrip. Ze willen niet veranderen. Ze zeggen ja, maar doen iets anders (of niets)… ze stribbelen tegen… Weerstand kent vele verschijningsvormen, soms subtiel, soms overduidelijk. Hoe het zich ook uit, interessanter is wat er achter zit. Welke basisbehoefte wordt niet of onvoldoende vervuld? Ik heb ze toch maximaal meegenomen in het traject? Heb ze vaak om input gevraagd… ze mogen altijd met ideeën komen. En dan… weinig respons, betrokkenheid? Mwahhh… Hoe krijg ik mijn teamleden pro-actiever en in beweging?
Goeie vragen. Inzoomen op jouw manier van leidinggeven biedt al veel inzicht. Situationeel leidinggeven en effectieve communicatie helpen om vanuit jouw invloed in ieder geval al het goede te doen, zodat het goede ook terug kan komen. Inzicht in veranderpsychologie, ombuigen van weerstand naar veranderbereidheid en iedereen in de rol van professional – ook als het even tegen zit! – welke insteek je ook kiest, het begint bij jou! Jij bent de leidinggevende en geeft dus leiding. Dat is iets anders dan vertellen wat er moet gebeuren. Dat is ook iets anders dan input vragen voor een plan dat al klaar is… En dat is het zelfinzicht dat jij de sleutel tot de verandering bent. Niet meer verschuilen achter ‘Ja, maar…’ en andere clichés, maar aan de slag. Echt aan de slag! Jij bent aan zet. PUNT. Durf je het aan?
Nieuw leiderschap als basis voor optimaal middle management
De uitgangspunten van nieuw leiderschap vormen de basis van onze aanpak. Allereerst zorgen voor vitaliteit, voor jezelf én voor je teamleden. Daarna gaan we aan de slag met de voor jou actuele vraagstukken en bijbehorende eigentijdse thema’s die jou helpen in je rol als leidinggevende én die je direct in je eigen praktijk kunt toepassen. Dat vraagt een andere mindset, maar ook anders kijken en handelen. Je krijgt mensen in beweging op basis van positieve impact. Je speelt geen rol, maar kiest bewust voor een aanpak die motiveert, stimuleert en inspireert én die bij jou past.
Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op als dit je aanspreekt!
P.S. Ben je benieuwd naar onze social media? Check bijvoorbeeld onze LinkedIn bedrijfspagina eens. Zo krijg je al een goed beeld van wie wij zijn en wat we doen!