Job vertelt over leiderschap, de start

Beginnend leidinggevende (0-2 jaar ervaring)?
Welke valkuilen heb je al ontdekt?

Job vertelt over leiderschap en dan nu specifiek over beginnend leiderschap. Gefeliciteerd! Je bent geselecteerd als leidinggevende. Ben je al begonnen? Al een tijdje bezig? De eerste valkuilen al ontdekt?

Er zijn talloze valkuilen waar je als leidinggevende in kunt stappen. En het mooie is… je kunt leren om ze (tijdig) te ontdekken en ze voor te zijn. Soms moet je er gewoon instappen, want daar leer je ook veel van 🙂 Ik zet graag drie veelvoorkomende valkuilen onder elkaar die de beginnend leidinggevende tegen kan – gaat? – komen.

Te veel operationeel bezig en te weinig tijd/ruimte over voor leidinggeven

Een heel bekende valkuil! En voor velen ook direct een lastige, zeker als je vanuit de rol van professional (in hetzelfde team = extra complex) doorgroeit naar de rol van leidinggevende. Je weet veel van de operatie, je voelt je daar vertrouwd, je hebt het gevoel dat je volop meehelpt met het team, je hebt moeite met loslaten, je werkt ook nog een gedeelte mee als ‘senior van het team’ of je weet nog niet (goed genoeg) hoe je moet leidinggeven in plaats van volle bak meewerken… Herkenbaar?

Ja? Hoe kom je daar dan los van? Patronen herkennen, nieuw gedrag oefenen, kijken wat gebeurt en verder uitbouwen. Lijkt eenvoudig, maar is soms best lastig. Patronen zijn niet voor niets patronen. Er zitten vaak overtuigingen achter. Of regels die je jezelf nogal streng oplegt… Maar oefening baart kunst. Je kan dit – als je het zelf wil – snel verbeteren en zo tijd en ruimte overhouden voor echt leidinggeven aan je team.

Iedereen tevreden willen houden

Je kent het wel… je wilt je bewijzen en je wilt graag dat mensen je aardig vinden. Of je hebt de neiging om alles perfect te willen doen. Oei… dat is lastig in de dynamische omgeving en functie waarin je actief bent. Die eigenschappen zitten effectief leidinggeven geregeld in de weg.

Ook hier kun je aan werken en dit snel verbeteren voor jezelf. Leidinggeven is ook omgaan met lastige situaties, weerstanden, discussies, conflicten. Ook daar kun je in groeien. Hoe? Niet door het proberen te vermijden en/of er controle/grip op proberen te houden. Beter is om er actief mee aan de slag te gaan en te leren hoe je effectief kunt handelen én communiceren in complexe situaties.

De spagaat tussen de directie en de werkvloer voor de beginnend leidinggevende

Ook deze kom ik in de praktijk vaak tegen. Reorganisatie, verandertraject, weerstand op de werkvloer in combinatie met een directie die of bestuur dat hoge eisen stelt. Ontevredenheid bij medewerkers én directie. Als beginnend leidinggevende loop je hier mogelijk tegen aan. Je wilt zelf graag mee met de nieuwe plannen, maar je team – of een deel ervan – trapt op de rem. Willen ze niet? Kunnen ze het niet? Hoeft het van hen niet zo…? Waar zit de weerstand? Hoe pak je het aan en hoe krijg je – een deel van – het team weer mee? En wat doe je als je zelf niet 100% achter de nieuwe koers van de directie staat.

Ook dit is een thema waar het in mijn coaching vaak over gaat. En ook hier kun je als leidinggevende flinke stappen in zetten op weg naar (meer) senioriteit in je rol. Hoe zit je zelf in het verhaal? Welke waarden zijn belangrijk voor jou? Hoe communiceer je duidelijk en direct en wat kun je doen om je teamleden in beweging te krijgen. Kortom, hoe krijg je ze in beweging?

Nieuw leiderschap als basis voor beginnend leidinggevende

De uitgangspunten van nieuw leiderschap vormen de basis van onze aanpak. Allereerst zorgen voor vitaliteit, voor jezelf én voor je teamleden. Daarna gaan we aan de slag met de voor jou actuele vraagstukken en bijbehorende eigentijdse thema’s die jou helpen in je rol als leidinggevende én die je direct in je eigen praktijk kunt toepassen. Dat vraagt een andere mindset, maar ook anders kijken en handelen. Je krijgt mensen in beweging op basis van positieve impact. Je speelt geen rol, maar kiest bewust voor een aanpak die motiveert, stimuleert en inspireert én die bij jou past.

Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op als dit je aanspreekt!

P.S. Ben je benieuwd naar onze social media? Check bijvoorbeeld onze LinkedIn bedrijfspagina eens. Zo krijg je al een goed beeld van wie wij zijn en wat we doen!

Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?

Vragen? Tips... tops? Laat het ons weten!