Is jouw dag nokvol met operationele zaken managen…?

Leidinggeven is niet hetzelfde als keihard (mee-)buffelen…

Onervaren leidinggevenden – en trouwens ook ervaren leidinggevenden – worstelen vaak met een enorme ‘workload’; de waan van de dag maakt de agenda overvol. De vragen van teamleden, allerlei zaken die spelen en de druk vanuit directie, bestuur of anderszins, maken dat jouw dag enorm hectisch is. Werkweken van 60-70 uur (of meer… even los van de vraag of je dan nog wel productief, creatief of innovatief kunt zijn…) zijn standaard, terwijl je eigenlijk aan alles voelt dat het anders zou moeten. Je wilt je graag bezig houden met strategische zaken, meer tijd hebben voor je teamleden en eindelijk die vernieuwing eens doorvoeren waar je al zo lang over nadenkt. Dus de kwestie is: hoe lang ga je door met buffelen? En, wanneer begin je met leidinggeven?

Je hebt een keuze…

Ook al zie je dat wellicht in alle drukte niet meer, maar je hebt een keuze. Of eigenlijk beter… je kan keuzes maken. Lastig? Goed nieuws. Dat kun je leren. Zeker als beginnend leidinggevende liggen er nogal wat valkuilen op de loer die het je verdomd lastig maken in de praktijk. Herken je deze….

  • Je wilt laten zien dat je deze managementfunctie aan kan.
  • Je wilt voor je team klaar staan.
  • Je voelt de druk om resultaten te halen.
  • Je komt zelf vanuit een operationele functie en daar weet je als expert alles van…

En dan klap je ’s avonds maar weer het schermpje van je laptop open en ga je weer verder. Je houdt jezelf maar weer voor dat dit er simpelweg bij hoort.

Stop met (mee-)buffelen en start met leidinggeven

Misschien nu nog moeilijk voor te stellen, maar jij kunt (weer) aan het stuur zitten. Je kunt met plezier en energie leidinggeven aan je team. Je kunt de aansturing zo doen dat je zelf lekker aan het werk bent, met balans tussen werk en privé en met tijd en ruimte om er voor je teamleden te zijn. Je kunt leidinggeven aan het team zonder dat je zelf alleen maar van hot naar her rent of vliegt en zonder dat je de hele dag door brandjes aan het blussen bent. En je kunt het voor jezelf en voor je teamleden goed managen. Hoe?

Even stil staan om gericht weer verder te gaan…

Dat kun je bereiken door even stil te staan. Je zult merken dat als je enige afstand neemt, je weer met veel meer energie en overzicht verder kan. Even reflecteren dus. Kijken naar de dingen die goed gaan, wat beter kan of moet en wat bij jou past. En dan vooral ook door te groeien. Groeien op het gebied van leiderschap, competenties ontwikkelen, visie ontwikkelen op jouw rol, jouw leiderschapsstijl en jouw manier van communiceren. Of bijvoorbeeld door meer bagage te krijgen op het gebied van management, veranderkunde, teamontwikkeling en/of outputsturing. Vanuit je eigen kracht, vol energie en in balans. Met als doel… die leidinggevende zijn die het goede voorbeeld geeft!

Persoonlijke groei belangrijk in jouw rol als leidinggevende?

Meld je dan bij ons. We helpen je graag en goed! Wil je individueel aan de slag met je eigen leerdoelen, dan is het programma ‘Van professional/expert naar leidinggevende; (door-)start in nieuwe rol’ ideaal voor jou. Werk je liever in een kleine groep aan je persoonlijke ontwikkeling, laat het ons dan ook weten. We starten binnenkort weer met een nieuwe groep van maximaal 6 personen. De data zijn nog niet definitief; die zetten we op onze website zodra deze vastgesteld zijn.

P.S. Wil je wat meer weten over de trainer die dit programma verzorgt? Bekijk dan al eens zijn LinkedIn profiel, zodat je een beeld krijgt van de manier waarop dit programma is ingestoken.

Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?

Vragen? Tips... tops? Laat het ons weten!