3 redenen starten ontwikkelen leiderschap

Waarom nú starten met het ontwikkelen van je leiderschap?

Goede vraag! Waarom nu? Ik geef je graag drie redenen waarom je juist nu moet starten met het verder ontwikkelen van je leiderschap. En dan gaat het zowel om persoonlijk leiderschap alsook eigentijds leiderschap in je organisatie!

Eerst even de ’tegenwerpingen’, dan hebben we die alvast gehad:

 1. Met stip op 1… geen tijd voor!
 2. Ik ben al heel ervaren in mijn vakgebied.
 3. Dat coachen en trainen levert toch niet veel op…
 4. Ik leer alles in de praktijk.
 5. Heb al zo veel opleidingen gehad…

Als je 1 of meer van deze vragen met ‘ja’ beantwoordt – en dan ook écht met ‘ja’ – dan zou je je juist moeten afvragen of dit niet het perfecte moment is om wel te starten met het verder ontwikkelen van je leiderschap.

Reden 1: ‘This is the moment’

Leiderschap is niet iets statisch, het is enorm enerverend en continu in ontwikkeling. Ongemerkt wellicht, maar ook bij jou beweegt het volop. Je zou het jezelf eigenlijk altijd moeten gunnen: tijd voor jezelf, van een afstand (leren) kijken, sparren, spiegelen en hierdoor groeien, ontwikkelen en verder komen! Ook al is het nu te druk… juist dan is vandaag een goed moment om te starten. Je zult ervaren dat je al heel snel ‘anders gaat kijken’ en dat je een stap maakt naar het volgende level.

Of je nu pas net begonnen bent in je rol als leidinggevende of je hebt al flink wat jaren ervaring, het is altijd goed om het fundament steviger te maken. Team What Else. biedt programma’s aan op alle niveaus. Van operationeel naar tactisch management, van middenmanagement naar directie of bestuursniveau én op weg naar eigentijds en vitaal leiderschap voor senior management waar grote maatschappelijke thema’s aan de orde zijn. Je kunt op alle niveaus groeien en ontwikkelen!

Reden 2: groei en ontwikkeling kan… nee… moet altijd

Je bent nooit te oud om te leren. Cliché natuurlijk, maar wel waar. Ik hoor geregeld waarom het nu niet hoeft, maar daar plaats ik mijn vraagtekens bij. Ik ben namelijk van mening dat je het wel moet doen, voor jezelf én voor je omgeving.

In alle fasen van de management loopbaan komen ze voor, de redenen waarom het nu even niet hoeft:

 • “Ik ben net gestart als leidinggevende en ik leer al zo snel in de praktijk.”
  Tuurlijk! Klopt, maar in deze fase is het essentieel om te reflecteren, te spiegelen en te sparren. Om valkuilen te voorkomen, om niet al heel snel ‘verkeerde patronen’ aan te leren en om niet te verzuipen in operationele zaken.
 • “Ik heb al een aantal jaren ervaring en weet wat ik moet doen.”
  Ook dat klopt. Je hebt ervaring en weet al heel goed wat leidinggeven inhoudt en wat van jou verwacht wordt. Maar durf je ook verder te kijken? Ontwikkel je je team nog wel echt? En jezelf? Verander je nog wel mee? Innoveer je nog voldoende? Of stuur je op de automatische piloot en ‘zit je eigenlijk nu al een beetje je tijd uit?
 • “Ik ben door de wol geverfd en mij maken ze niets meer wijs.”
  Dat durf ik te betwijfelen… maatschappelijke thema’s, strategische visie op bedrijf of organisatie, duurzaamheid van wereld en mensen? En hoe zit het met sociaal rendement? Strategische samenwerkingen? Disruptieve ontwikkelingen in de markt…? Stof tot nadenken en voer voor discussie genoeg, toch?

Reden 3: ontwikkelen van je leiderschap is leuk!

De laatste reden is eigenlijk wel de belangrijkste. Het is gewoon ontzettend leuk om te doen! Je leert, groeit, ontwikkelt, innoveert, verandert. Het is inspirerend, boeiend, prikkelend. Je blijft scherp, komt verder en je doet je team en/of je organisatie er een groot plezier mee. Het geeft energie. En…. in alle bescheidenheid… onze aanpak is vooral ook prettig. Persoonlijk, resultaatgericht, praktisch en met een vleugje humor.

Kortom, redenen genoeg om nu contact op te nemen, toch? Kennismaken is vrijblijvend en je steekt er altijd íets van op! En… in de tussentijd kun je altijd al eens op onze LinkedIn pagina kijken. Daar krijg je ook al een beter beeld van wat wij doen.

Job van Lier
What a Job.

Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?

Vragen? Tips... tops? Laat het ons weten!