De stoel van de professional

Zit jij altijd op de stoel van de professional? En jouw teamleden?

Deze keer een wat complexer verhaal, maar ik probeer het zo helder mogelijk te verwoorden. Helemaal niet verwijtend bedoeld… maar kijk eens kritisch naar jezelf in je werk. Neem even wat tijd voor reflectie en houd jezelf de spiegel voor. Zit jij altijd op de stoel van de professional? Of vind je dat ook vaak lastig…? Heb je moeite voor al je werkzaamheden en in alle situaties die rol te pakken? Of je nu leidinggevende bent of je als werknemer/ondernemer aan je persoonlijk leiderschap wilt werken, de metafoor van de stoel van de professional werkt verhelderend. En het goeie nieuws is dat je door bewustwording en training er veel beter in kunt worden.

De stoel van de professional

Ik gebruik deze metafoor geregeld in de leiderschapsprogramma’s. Of het nu gaat om fundament van leiderschap, persoonlijk leiderschap of meer senior management, de metafoor past altijd. Het gaat er namelijk om wat de professional zou doen in bepaalde situaties. Wat ‘professioneel’ gedrag is, verschilt per persoon, organisatie of branche, maar in de kern komt het er op neer dat de professional o.a.:

  • vanuit eigen waarden en behoeften handelt, van binnen naar buiten,
  • de regie pakt op loopbaan en leven,
  • niet zaken probeert te vermijden, maar acceptatie en commitment gebruikt en
  • leert om onzekerheid te omarmen en
  • verbindend is naar de ander en de omgeving en taal en daden.

Beetje abstract wellicht… een voorbeeld dan

Als leidinggevende ervaar je ongetwijfeld geregeld lastige kwesties. Teamleden die je moet aanspreken op situaties, beslissingen in de organisatie die niet lekker aanvoelen, gedrag van de leiding wat niet bijdraagt aan een open en veilige werkomgeving, integriteitskwesties, … Vanuit je onderbuik en je eigen morele kompas voel je dat het niet klopt, dat je nu in actie moet komen. Ergens word je geremd en kom je (nog) niet in beweging. Je vermijdt zaken.

Op korte termijn vaak ‘prima’, want je hoeft die lastige kwestie niet bij de horens te pakken. Maar je weet ook wel dat dit op langere termijn juist níet de oplossing is. Voor wat betreft de situatie niet, maar ook voor je eigen ontwikkeling niet. Het gaat ten koste van jezelf, je team en de organisatie.

Veel van die kwesties spelen zich bovendien af in de onderstroom van de organisatie. Het borrelt, sluimert, verergert of vergiftigt.

Leren luisteren naar je kompas van Nieuw Leiderschap en trainen van vaardighedenNieuw Leiderschap bij Team What Else.

De oplossing? Niet eenvoudig, wel mogelijk. Je gaat aan de slag met het beteren leren luisteren naar en handelen op basis van je Nieuw Leiderschap kompas en je traint concrete vaardigheden om dergelijke kwesties aan te pakken. Zowel voor jou persoonlijk alsook in je rol van leidinggevende, ongeacht het niveau waarop je actief bent en/of hoe lang je al in een leidinggevende functie zit.

Dat morele kompas dat heb je al, de vraag is vooral óf en hoe je er naar gaat luisteren en wat je vervolgens gaat doen. Nieuw Leiderschap helpt je hierbij en leert je hoe je vanuit jouw waarden, behoeften en drijfveren kunt werken. Je past het toe voor jezelf én je gaat je teamleden hierop aansturen, coachen en begeleiden. Samen op weg naar Nieuw Leiderschap.

Het begint met commitment

Het begint met commitment. Niet naar mij, niet naar je leidinggevende, je teamleden, je collega’s, je partner, je vrienden of naar wie dan ook. Het gaat over commitment naar jezelf. Jij maakt de keuze om voor Nieuw Leiderschap te gaan. Stap voor stap werk je hieraan en je merkt al snel resultaten. Het kompas gaat jou helpen. Het inzicht in en werken op basis van waarden, behoeften en hier actief de regie op pakken, vormen de basis.

Mogelijk dat je dit zelf kunt doen. Goed denkbaar is dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Ik help je hier graag bij. Ik ben er overigens zelf ook volop mee bezig. Makkelijk? Neeeuhhhh. Niet echt. Wel boeiend. Het helpt om de 80/20 regel toe te passen. Niet al te streng voor jezelf en toewerken naar 80% resultaat. Dat geeft jezelf wat ruimte om te mogen leren en ontdekken wat voor jou werkt!

Een keer kennismaken en sparren hierover? Van harte welkom! Neem contact op en we maken snel een afspraak hiervoor.

Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?

Vragen? Tips... tops? Laat het ons weten!