ACT in de praktijk. Wat is het en wat heb jij er aan?

Acceptance and Commitment Therapy, kortweg ACT, is een relatief nieuwe vorm van positieve gedragstherapie. Het best is ACT uit te leggen aan de hand van het hexaflex: zes zuilen die samen zorgen voor een toename in psychologische flexibiliteit. Hierdoor krijg je ruimte voor alles wat je denkt, voelt en ervaart, terwijl je op weg gaat om je doelen en dromen te verwezenlijken.

Lees verder om te ontdekken wat ACT in de praktijk voor jou kan betekenen.

Het hexaflex, de basis van ACT in de praktijk

Deze zes zuilen – ook wel processen genoemd in de praktijk – zijn:

 • Acceptatie: Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.
 • Defusie: Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken.
 • Mindfulness: In contact komen met het hier en nu.
 • Het zelf: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.
 • Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.
 • Toegewijd Handelen: Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.
ACT hexaflex model Team What Else.
Van expert naar leidinggevende. What a Job.

Wat heb jij aan ACT in de praktijk?

Paar ambities die jij je wellicht stelt…

 • Ik wil iets doen om dat eeuwige piekeren te verminderen…
 • Ik wil leren om beter om te gaan met stress, hoge werkdruk.
 • Ik wil beter leren omgaan met de huidige situatie van thuiswerken, privé drukte en mentale druk die daar bij komt kijken.
 • Ik wil minder perfectionistisch zijn in denken en doen.
 • Ik wil iets doen aan de angstgevoelens m.b.t. corona die ik steeds (sterker) ervaar.
 • Ik wil graag beter in balans komen en beter leren omgaan met situaties.

Wat heb jij aan ACT in de praktijk?

ACT heeft jou ook veel te bieden. Door middel van ACT methodieken, oefeningen en inzichten leer je om beter om te gaan met lastige situaties in je leven. Dat is simpelweg waar het om gaat. Vroeg of laat maak je dingen mee die je stress, angstgevoelens of bijvoorbeeld gevoelens van somberheid opleveren. In plaats van dat je ‘vol de strijd’ aan gaat, ga je anders om met je gedachten, gevoelens en dus ook met de lastige situaties.

Team What Else. Effectief omgaan met werkdruk
Acceptance and commitment therapy Team What Else.

Psychologische flexibiliteit verbeteren?

Wellicht heb je het gevoel dat je al jaren aan het strijden bent, of je voelt dat je probeert om controle en grip te krijgen op het probleem. Misschien ben je wel volop aan het vermijden en ga je de situatie juist uit de weg. Maar ook als je nog maar kort voelt dat de druk toeneemt… ACT kan jou in de praktijk volop van dienst zijn, ongeacht hoe lang je als last hebt. Je gaat aan de slag met het vergroten van je psychologische flexibiliteit.

Beter omgaan met gedachten, gevoelens en gebeurtenissen

Als je beter wilt leren omgaan met gedachten, gevoelens en situaties of gebeurtenissen vanuit heden of verleden, dan heeft ACT jou ontzettend veel te bieden. Zowel in je privé- alsook in je zakelijke omgeving, leer je door middel van ACT in de praktijk om te gaan met pijn, lijden, angst of stress.

ACT is uitermate nuttig als je al lang last hebt van deze klachten en er al ‘alles aan hebt gedaan om er van af te komen’. Maar ACT is ook heel geschikt als je vanuit een ‘klachtvrije’situatie verder wilt in je leven. Groeien, ontwikkelen en dat op een duurzame en goede manier vorm geven.

Succesvol project- en programma management. What a Job.
Team What Else. Van burn-out naar flow

Nieuwsgierig geworden?

Wil je weten wat ACT voor jou en/of jouw team kan betekenen, neem dan contact op met Job. Hij is bereikbaar via 06 – 2322 9280. Mailen kan ook natuurlijk: jobvanlier@teamwhatelse.nl.

Kennismaken is sowieso vrijblijvend en we starten met traject nadat je alles in een helder voorstel hebt, waar jij akkoord op geeft. Ook kijken we altijd naar de ‘wederzijdse klik’. Coaching is persoonsgericht, dus de persoon die tegenover je zit, moet voor jou goed voelen.

Job van Lier

Job is zich vanuit een brede interesse helemaal gaan toeleggen op leiderschap in organisaties. Juist om mensen te helpen om te ontwikkelen, te groeien en om verder te komen in loopbaan én leven! De aanpak is resultaatgericht, praktijkgericht, persoonlijk en ‘op maat’. Dus zeker geen ‘one size fits all’, maar juist maatwerk. De zakelijke achtergrond van Job is vooral in zakelijke dienstverlening, sport & bewegen, management, marketing en veranderkunde. Bij diverse bedrijven deed hij ervaring op die uitermate nuttig zijn in het deskundig kunnen adviseren, coachen en trainen van leidinggevenden die zich zelf verder willen ontwikkelen.

“Samenwerken aan verbetering en vernieuwing is mijn grote energiebron.”

Of bekijk het LinkedIn profiel van Job en neem contact met hem op.

What a Job Team What Else. Job van Lier
What a Job - Team What Else
Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?

Vragen? Tips... tops? Laat het ons weten!